Gedragstherapie / kynologisch gedragstherapeut

‘Hij is écht ontzettend lief hoor, als hij maar niet ….’

‘Hij kan ook heel lief zijn, maar inmiddels hebben we al zoveel geprobeerd.’

’Voor ons is het een schat, maar ik ben echt bang dat hij binnenkort …’

Wellicht herkent u zich in één van deze uitspraken? Denk aan problemen als overmatig blaffen, uitvallen aan de lijn, bezitsagressie, niet alleen thuis kunnen zijn, ongewenst gedrag naar de kinderen, angstig gedrag, kapot maken, dominant gedrag, grommen, bijten, problemen tussen honden onderling etc. Wilt u wellicht weten of castratie of gedragsmedicatie wel of niet nuttig is voor uw hond? Of zit u inmiddels écht met uw handen in uw haar? Of is er een kleine op komst, en wilt u weten hoe dit het beste aan te pakken?

Bij al dit soort vragen en problemen kan ik jullie goed helpen en begeleiden.

 

Werkwijze gedragstherapie

Misschien heeft u weleens op tv gezien hoe hondentrainers of ‘fluisteraars’ een lastige hond in heel korte tijd ‘tam’ kunnen maken? Onder het mom ‘ik fix uw hond in een uur!’?

Zo werk ik dus niet.

Toch … begrijp ik heel goed dat men soms zo radeloos is, dat men zich hiertoe wendt. Maar er is een reden dat ik niet – meer – op die manier wil werken:

Zo’n aanpak lijkt een snel einde aan de ellende, maar … het enige wat er gebeurt, is dat de hond – tijdelijk – uit angst zijn gedrag niet meer durft te uiten. Op de lange termijn werkt zo’n aanpak vaak averechts en/of komen er zelfs andere problemen voor in de plaats, de oorzaken zijn immers niet verdwenen. Daarnaast schaadt een dergelijke aanpak vaak de relatie tussen hond en zijn mens. De kans op agressie neemt juist toe.
 
Hoe werk ik dan wel?

U krijgt vooraf een vragenformulier toegestuurd, en ik ontvang graag vooraf filmpjes van het probleemgevende gedrag en in het algemeen van de hond.
Voor het consult kom ik bij u aan huis. We gaan zo goed mogelijk inventariseren hoe het gedrag is ontstaan, welke emoties achter zijn (probleemgevende) gedrag zitten, wat zijn behoeften zijn en ook hoe het met zijn algemene welzijn is gesteld. Waarom doet uw hond zoals hij doet? En hoe kunnen we dit ten goede keren? En ook: wat zijn úw verwachtingen? Wat zijn úw mogelijkheden en grenzen?

Mijn adviezen zijn altijd maatwerk. Geen hond, geen eigenaar en geen leefomgeving is hetzelfde.

U krijgt van mij pragmatische adviezen – passend uw hond, u en uw mogelijkheden -, waar u gelijk mee aan de slag kan. Geen ellenlange, ingewikkelde trainingen!

Mijn analyses en adviezen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten én ruim 30 jaar professionele ervaring met duizenden honden en eigenaren.

Uit de praktijk blijkt dat een dergelijk consult – wat meestal tussen de 1,5 en 2,5 uur duurt – al direct enorme inzichten verschaft en voldoende handvatten biedt om mee aan de slag te gaan.
Uiterlijk de volgende dag heeft u van mij deze analyse en adviezen op papier, aangevuld met de nodige achtergrondinformatie. Soms is gedragsmedicatie – in samenwerking met de dierenarts – raadzaam, naast de therapie. Ook dat bespreken we uitgebreid.

In de maand na het consult houden we contact via mail of app over de voortgang, maar kunt u natuurlijk ook tussentijds met vragen terecht. Wanneer aanvullende begeleiding nodig is, hoort u dat ook gelijk van mij.

KOSTEN

CONSULT: Een dergelijk consult (inclusief orienterend gesprek/mail vooraf, vragenlijst vooraf, filmpjes ingeleverd en geanalyseerd, besproken adviezen en een maand opvolging via mail of app) kost € 180,- (€ 148,75 excl. BTW).

Heeft u een huisdierenverzekering? Dan is de kans groot dat het consult wordt vergoed (ik ben aangesloten bij de NVGH). 

EXTRA: een zeer uitgebreid verslag van mijn inventarisatie, bevindingen en adviezen n.a.v. het consult: € 40,- (incl. BTW).

AANVULLENDE BEGELEIDINGEN: afhankelijk van het probleem kunnen er nog 1 of 2 opvolgsessies nodig zijn.
Deze zijn € 60,- per uur. (incl. BTW)

Reiskosten: voor consulten verder dan 15 km van mijn woonadres vraag ik reiskostenvergoeding (€ 0,23 p km binnen 50 km, verder dan 50 km: €0,40 p km).

Ik werk samen met of verwijs naar hondenscholen, dierenartsen en voeding- of medisch specialisten. Ook werk ik vaak op verwijzing van dierenartsen.

Gedragsbegeleiding is er voor alle soorten en maten honden, ras of rasloos; van Labradoodle, Duitse herder, Owcharka, Dwergkees en Chihuahua tot buitenlandse herplaatser.

 

LET OP!

Helaas mag iedereen zich kynologisch gedragstherapeut en trainer noemen. Het inschakelen van een ongekwalificeerde ‘deskundige’ kan onnodig gevaar en leed veroorzaken.
Dit is een van de redenen waarom ik ook ben aangesloten bij de beroepsvereniging, Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (voorheen Alpha): https://nvgh.nl/

Zie verder:
VISIE
WIE IS

Reacties zijn gesloten.