Gedragstherapie

‘Hij is écht ontzettend lief hoor, als hij maar niet ….’

‘Hij kan ook heel lief zijn, maar inmiddels hebben we al zoveel geprobeerd.’

’Voor ons is het een schat, maar ik ben echt bang dat hij binnenkort …’

Wellicht herkent u zich in één van deze uitspraken? Denk aan problemen als overmatig blaffen, uitvallen aan de lijn, bezitsagressie, niet alleen thuis kunnen zijn, ongewenst gedrag naar de kinderen, angstig gedrag, kapot maken, dominant gedrag, grommen, bijten, problemen tussen honden onderling etc. Wilt u wellicht weten of castratie of gedragsmedicatie wel of niet nuttig is? Of is er een kleine op komst, en wilt u weten hoe dit het beste aan te pakken?

Bij al dit soort vragen en problemen kan ik jullie goed helpen en begeleiden. Vaak werk ik ook op verwijzing van de dierenarts.

 

Werkwijze gedragstherapie

Misschien heeft u weleens op tv gezien hoe hondentrainers of ‘fluisteraars’ een lastige hond in heel korte tijd ‘tam’ kunnen maken? Onder het mom ‘ik fix uw hond in een uur!’?

Zo werk ik dus niet.

Toch … begrijp ik heel goed dat men soms zo radeloos is, dat men zich hiertoe wendt. Maar er is een reden dat ik niet – meer – op die manier wil werken:

Want zo’n aanpak lijkt een snel einde aan de ellende, maar … het enige wat er gebeurt, is dat de hond – tijdelijk – uit angst zijn gedrag niet meer durft te uiten. Dergelijke methoden zijn als een snelle pil tegen pijn, zonder de oorzaak van de pijn te onderzoeken door een echte arts, en gedegen met de oorzaak aan de gang te gaan. Op de lange termijn werkt zo’n aanpak vaak averechts en/of komen er zelfs andere problemen in de plaats.

 

Hoe werk ik dan wel:

Bij u thuis gaan we zo goed mogelijk inventariseren welk probleem of welke problemen er spelen, waarom uw hond doet zoals hij doet, wat voor karakter en welke behoeften hij heeft, welke emoties leidend zijn, en welke rol u en uw omgeving mogelijk hierbij speelt. En ook: wat zijn úw verwachtingen? Wat zijn uw mogelijkheden en grenzen?

Als we dit goed in kaart hebben gebracht, krijgt u doorgaans al een idee over hoe dingen te veranderen zijn. Training van de hond is niet eens altijd een essentieel onderdeel, soms is management veel belangrijker, samen met het anders inspelen op behoeften. Soms is gedragsmedicatie – in samenwerking met de dierenarts – naast de therapie raadzaam.

Bij de eventuele training leren we de hond op een leuke manier wat we wél van hem willen, en belonen dat, aansluitend op zijn behoeften, maar … binnen kaders. Duidelijkheid, liefdevolle begrenzing en voorspelbaarheid zijn noodzakelijk en voorkomen stress en frustratie – bij hond en baas.

U krijgt van mij pragmatische adviezen – passend uw hond, u en uw mogelijkheden -, waar u gelijk mee aan de slag kan. Geen ellenlange, ingewikkelde trainingen! Mijn adviezen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten én 30 jaar professionele ervaring met duizenden honden en eigenaren.

Uit de praktijk blijkt dat een dergelijk consult – wat tussen de 1,5 en 2,5 uur duurt – al direct veel inzichten verschaft en daardoor gelijk verandering ten goede kan bewerkstelligen. Hierbij hoort vanzelfsprekend een helder verslag van mijn bevindingen, de uitgewerkte adviezen en een stappenplan. U krijg a.h.w. ‘een handleiding voor uw hond’.

Een dergelijk consult kost € 150,-

Afhankelijk van de probleem/problemen zijn hierna soms nog enige korte trainingssessies nodig.

NB Indien nodig werk ik samen met of verwijs ik naar hondenscholen, dierenartsen en voeding- of medisch specialisten.

Gedragsbegeleiding is er voor alle soorten en maten honden. Van Labradoodle, Duitse herder en Chihuahua tot herplaatser uit het buitenland.

 

LET OP!

Helaas mag iedereen zich kynologisch gedragstherapeut en trainer noemen. Het inschakelen van een ongekwalificeerde ‘deskundige’ kan onnodig gevaar en leed veroorzaken.

Zie verder:
VISIE
WIE IS

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.