Mijn visie

In mijn professionele beginperiode, begin 90er jaren, was de geldende gedachte over honden trainen gebaseerd op straffen en belonen. Het uitgangspunt – gebaseerd op toenmalige inzichten – was ‘honden zijn wolven’. Wolven leven in een roedel en onderdrukken elkaar, er kan er maar ééntje de baas zijn. Zo moest je je hond dus ook behandelen: zorgen dat hij het niet ‘voor het zeggen krijgt’, jij bent de Alpha en de hond staat onder je. (we noemen dit het dominantiemodel)

De visie over hoe wolven samenleven en hoe (de voorvaderen van onze) honden leven, is de laatste decennia drastisch herzien. Wolven bleken in de natuur veel meer als een familie te functioneren dan als dictatuur en de huidige honden zijn echt geen wolven meer. En er bestaan ook enorme karakterverschillen tussen hondenrassen en individuen.

Toch worden er tegenwoordig nog steeds honden, vanuit die visie van het dominantiemodel, onnodig gecorrigeerd en ook eigenaren onnodig bang gemaakt. Sterker nog, opvoeden vanuit deze visie – met zijn bijbehorende harde methodieken -, zet de relatie tussen hond en eigenaar op scherp, en laat mens en dier 24/7 op de tenen lopen.

Het andere uiterste zien we tegenwoordig ook: het ontbreken van grenzen, alleen belonen, en verkeerd gedrag negeren. Door gebrek aan duidelijkheid én omdat veel gedrag zelfbelonend is, ontstaat er stress en frustratie bij hond en eigenaar. Mét alle gevolgen van dien.

Al die jaren observeren, toepassen, leren en studeren hebben mij het inzicht gegeven dat voor mij niet één methode voorop staat. Ik heb besloten dat onderdrukken en regeren met angst écht niet meer kan, heb geleerd dat quick fixes vaak ‘slow killers’ blijken, maar ook dat ingewikkelde of positief klinkende therapieën niet altijd dier- en/of mensvriendelijk uitpakken.

Mijn uitgangspunt bij de training en opvoeding is om de hond op een leuke manier te leren wat we wél van hem willen, in plaats van wat we niet willen. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn noodzakelijk en voorkomen stress en frustratie. Inzicht in gedrag en leerprocessen is een must voor iedere hondenbezitter. Hierdoor ontstaat er een relatie op basis van vertrouwen tussen mens en dier.

Het welzijn en respect voor hond én baas staat bij mij voorop. Iedere hond is anders, iedere eigenaar (en leefomgeving) is anders en iedere situatie is uniek.

Alleen zo kan een prachtige relatie ontstaan tussen mens en dier, waar beide plezier aan beleven.

Wat heeft úw hond nodig? Wat zijn úw verwachtingen? Hoe gaan deze samen? Wat zijn jullie mogelijkheden en grenzen? Down to earth adviezen en haalbare doelen. Als u zélf leert kijken en begrijpt waarom hij doet zoals hij doet (en, u doet waarom u doet), leert u problemen aanpakken of voorkomen.  U gaat expert worden van úw hond.

Naast advies over opvoeding en training kunt u van mij ook voorlichting over gedrag, (achtergronden van) rassen of types, karaktertypes, voeding, verzorging krijgen – kortom, over alles wat met honden en samenleven met deze bijzondere dieren te maken heeft.

Waar mijn kennis en kunde ophoudt, werk ik graag samen met andere professionals, zoals dierenartsen en andere gedragstherapeuten.

Lees verder: Wie ben ik