Puppytesten


 
Voor pupkopers in spee: Kies maar!?

En dan sta je bij zo’n prachtig nestje puppy’s te kijken. Allemaal even leuk en schattig. Hoe weet je nu welke je moet kiezen? Als het een ras/type is met diverse kleurtjes of tekeningen heeft u vast wel een (lichte) voorkeur, maar past dat puppy ook het beste bij u en uw gezin? Moet u nu wél of niet het puppy dat als eerste op u afkomt, kiezen? Was het maar zo simpel. Het feit dat een pup soms wel of soms niet op bezoek af komt kan van veel meer factoren afhangen. Hij kan ook toevallig net de minst slaperige zijn…. Moest u al kiezen toen ze net geboren waren? Of volgens ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’? en een aanbetaling doen? Heel eerlijk? Voor mij is dat geen verantwoordelijke fokker.

Misschien denkt u: ‘het is allemaal om het even, ik heb immers bewust voor dit ras gekozen en die hebben bepaalde eigenschappen’. Dan stel ik u een wedervraag: ‘zijn bij u in het gezin alle kinderen hetzelfde?’ De natuur heeft het zo bedacht dat binnen een gezin/nest diverse karakters zitten. Dat is voor het voortbestaan handig; in de ene situatie heeft het ene karakter voordeel en in een andere situatie is het andere meer passend.

Het kan écht nogal uitmaken welk typetje u treft. Zo is het ene pupje van nature al meer ‘dol’ op mensen, of beter bestand tegen veel prikkels dan het andere.  In een puppytest komen deze verschillen naar voren. Vraag gerust aan uw fokker of de pups getest worden.

 

Voor fokkers:

Een puppytest kan goed helpen bij het maken van de juiste match

Natuurlijk is een test altijd een momentopname, en zijn pups nog volop in ontwikkeling. Een puppytest heeft dan ook geen voorspellende waarde als het gaat om hoe de pup later wordt, honden zijn tot bepaalde hoogte(!) nog kneedbaar. Ja, het is mogelijk dat een zeer vrolijk, stabiel pupje later alsnog ‘verknald’ wordt door verkeerde ervaringen, of dat een pup met ‘een groot eisenpakket’ door een kundige eigenaar tot een super goed functionerende hond uitgroeit.

Toch maken verantwoordelijke fokkers graag de best mogelijke match. Omdat de kans op een fijne relatie tussen hond en eigenaar zo veel groter en de kans op mismatch kleiner wordt. Een puppytest kan daarbij helpen, het bevestigt vaak al wat de fokker verwacht maar verschaft soms verrassende inzichten.

Daarom zijn er ook rasverenigingen die de aangesloten fokkers aanbevelen hun pups van 7 weken te laten testen. Diverse rasverenigingen hebben ook rasspecifieke puppytesten.

De puppytest die Hanneke afneemt geeft onder andere inzicht in mensgerichtheid, -vriendelijkheid, exploratiedrift, stabiliteit, herstelvermogen en copingstrategie.

Na het testen van het nest, krijgt de fokker een testverslag per pup en indien gewenst ook eentje van het gehele nest. Bij het testverslag hoort ook een kort advies: wat zijn de aandachtspuntjes van deze pup, en een plaatsingsadvies (waar bij voorkeur wel of niet te plaatsen).

Al honderden puppy’s uit diverse nesten, van diverse rassen zijn door Hanneke getest. Ooit begonnen in de jaren negentig met de Campbell-test (er was immers geen andere voor handen, en in die tijd leek deze ‘een soort van logisch’), maar al snel werd deze test, vooral met deze normering en interpretatie losgelaten.

De inzichten over hondengedrag en karakteraanleg in het algemeen, en bij Hanneke zelf, zijn door de jaren heen behoorlijk veranderd. Onderdelen zoals ‘zweven’ en ‘op de rug leggen’ zitten er dan ook niet meer in, aangezien deze geen meerwaarde hebben doordat ze enorm lastig te interpreteren zijn. Etiketten zoals ‘dominant’ of ‘angstig’ worden door haar niet op pups geplakt. Het karakter van een individu, de aanleg, en hoe en waardoor deze gevormd kan worden is zo veel complexer dan een labeltje erop plakken.

Gedrag zien en scoren kan iedereen leren; interpreteren is veel lastiger. Het vergt de nodige ervaring en is altijd aan (vernieuwde en/of persoonlijke) inzichten onderhevig.

NB De test mag nooit een te grote impact op de pup hebben. Immers, we willen niet dat hij een trauma overhoudt aan (onderdelen van) de puppytest. Vandaar dat Hanneke per onderdeel kijkt hoeveel tijd een pup nodig heeft om te dealen met een situatie in plaats van per testonderdeel een vaste tijd hanteren. Aan het einde van de test moet de pup voldoende hersteld zijn. Als een pup te veel onder de indruk is of niet fit tijdens de test wordt de test afgebroken.

Meer weten over de puppytest? Bel of mail gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak!