Hanneke Reitsma
Aangenaam kennis te maken! U kunt bij mij terecht voor gedragstherapie, puppybegeleiding, puppytesten, en oriëntatie op ras en type (welke hond past bij u). Eigenlijk met al uw vragen over honden op het gebied van gedrag en opvoeding. Zowel preventief als oplossingsgericht.
Als kind was ik al een echte dierengek, we hadden echter geen dieren thuis, dus ik liet de hond van de buren uit zo vaak als maar kon. Ook was ik een echt paardenmeisje van mijn zevende tot mijn zeventiende – je weet wel, zo eentje die haar schriftjes vol paarden tekende, over niets anders kon praten, en zoveel mogelijk paardreed. Voor de konijnen, die ik als puber zelf had gekocht, bouwde ik al een ruime leefomgeving met houten bakken en verhogingen, binnen en buiten – een hokje vond ik niks. En altijd verwonderde ik me om de natuur en het dierenleven om me heen.
Pas in 1989, tijdens mijn studententijd, kwam per toeval mijn eerste hond op mijn pad: Ross, de Bobtail. We namen hem over van onze buren. Al snel volgde, als maatje voor hem, de ‘lastige’ Alaskan Malamute Chinook. Door Chinook kwam ik erachter dat ik eigenlijk gewoon nauwelijks iets van honden wist. Zij vertoonde zo’n beetje alle probleemgevende gedrag wat je maar kon verzinnen, zoals agressie naar ons, naar honden, jagen, weglopen, niet alleen thuis kunnen zijn – zelfs gaten door de vloer graven! Door haar ben ik me intensief gaan verdiepen in gedrag, opvoeding en training, en ben ik instructeurscursussen gaan volgen. In eerste instantie om háár beter te begrijpen, alleen liep dat een beetje uit de hand … Dankzij haar werd ik professional in hondenland, en ontwikkelde ik mijn passie voor gedrag.
Al snel kwam ik erachter dat niet alleen hondengedrag, maar óók een goed begrip van mensen(gedrag) essentieel is. Achter iedere hond zit immers een uniek mens – ook met zeer diverse emoties en behoeften. Wanneer daar onvoldoende oog voor is, werkt gedragsbegeleiding niet goed.
De volgende opleidingen heb ik met goed gevolg afgerond:
1991-1992 instructeursopleidingen bij de Martin Gaus Academie
2001-2002 Kynologisch Gedragstherapeut bij Dogvision www.dogvision.nl/nieuws/netwerkkaart/
2007 Gedragstester/-keurmeester (Planta/Kynotrain-Beekman)
Na- en bijscholingen:
Natuurlijk school ik mijzelf voortdurend bij. Door wetenschappelijke artikelen, boeken, (Kyno)congressen, workshops en seminars. Denk hierbij aan trainers en wetenschappers uit binnen- en buitenland, zoals Alexa Capra, Raymond Coppinger, Miklosi/Mills, Ian Dunbar, Katryn Lord, maar ook medisch specialisten zoals Paul Mandigers (neurologische aandoeningen /epilepsie), Rudy de Meester, of over voeding (o.a. The Truth About Petfood, Wageningen Universiteit, 2014) of gedragsmedicatie (o.a. Argos, 2020). Een mens is nooit uitgeleerd, en – wetenschappelijke – inzichten veranderen.
Mijn kynologische loopbaan:
1992-2002 eigenaar/instructeur MG hondenschool ECHO te Zoetermeer
Vanaf 2002-heden: kynologisch gedragstherapeut (aangesloten bij NVGH, https://nvgh.nl/)
Vanaf 2005-heden: docent, examinator en casusbegeleider voor de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut bij de Martin Gaus Academie (nu: Edupet) in Lelystad. (www.martingausacademie.nl/teamleden/hanneke-reitsma/)
Van 2007 tot 2017 was ik hoofd- en eindredacteur van het tijdschrift Hondenmanieren, van 2017 tot 2021 van het magazine Onze Hond. Vanaf 2022 ben ik hoofdredacteur van het vakblad LosVast van O&O voor mens en hond.
Vanaf 1990-heden: actief voor diverse rasverenigingen; voor gedragsinfo, in de gedragscommissie of als gedragstester en voor diverse fokkers als puppytester.
Inmiddels heb ik als instructeur en gedragstherapeut meer dan 4000 hondeneigenaren en hun honden succesvol mogen begeleiden.
Maar iedere dag leer ik. Door alle honden en eigenaren die ik mag begeleiden, maar ook via alle mensen en dieren om me heen! En dagelijks via de honden in mijn leven:
- Flippie, de bastaard van de buren (1970). Als ik hem mocht uitlaten, voelde ik me de koning te rijk. Hij was mijn vriend door dik en dun, en mijn ‘politiehond’.
- Beertje, de schapendoes van een boer in de buurt (1977). Beet me behoorlijk – ik deed iets stoms. Niemand had me ooit iets over hondengedrag en -taal verteld.
- Ross, de Bobtail reu (1989-1998), als 4 maanden oude pup overgenomen van de buren. Ondanks zijn slechte start was hij een lieve goedzak, helaas fysiek erg zwak.
- Chinook, Alaskan Malamute (1989-1998). Al vrij snel na Ross gekomen, omdat ik een hond met meer natuurlijk gedrag zocht. Dát heb ik geweten. Chinook was een zeer pittige dame waar ik letterlijk en figuurlijk mee heb geworsteld. Maar … het kwam goed.
- R’ooyak, Alaskan Malamute (1993-2006). Lieve, zeer zelfverzekerde grote beer.
- Skima, IJslandse hond (1998-2014). Gouden Hondje. Met haar heb ik ook geshowd (Nederlands Kampioen, Winner) en volgens de regels gefokt.
- Shiroi, Alaskan Malamute (2006-2020). Gevoelige, stoere Malaman, geweldige opvoeder.
- Allyce, Mastin Espanol uit Spanje (2015-2017). Een van mijn zwaarste lessen.
- Nanook, Grote Witte Kees (2017-heden). Herplaatser. ‘Hou van mij’ is haar slogan.
- Tyra, IJslandse hond, teefje (2019-heden). Lief, speels en een tikje zelfstandig herdertje.
- Met speciale dank aan Bob en Bill. Twee (kruising) Shih Tzu’s, heertjes op leeftijd, waar we ‘even’ op zouden passen (2014-2017, 4 jaar dus). Als liefhebber van ‘stoere, natuurlijke honden’ was ik niet gelijk verliefd, maar werd het de grootste uitdaging niet van ze te gaan houden … Zij leerden me hoe leuk en moedig kleintjes kunnen zijn.