Lezingen

De laatste jaren volgen de nieuwe (wetenschappelijke) inzichten elkaar in rap tempo op. Zo dacht men nog niet zo lang geleden dat honden vooral instinctief handelden en dat ze geen emoties hadden …En dat we ze ‘eronder’ moeten houden omdat ze anders de baas over ons worden. Inmiddels weten we dat honden emoties en heel verschillende behoeften hebben, net als wij. Toch blijkt het in de praktijk soms nog lastig om nieuwe denkwijzen te omarmen én implementeren. En, hoe herken je het gedrag en de behoeften?

Het doel van mijn lezingen is: een beter welzijn voor hond en – zijn – mens, en minder bijtincidenten, door meer kennis en inzicht.

Voor 2024 staan meerdere lezingen gepland:

Leider, maatje of mamma

op 24 januari Beekbergen, 23 maart Heerhugowaard, 12 oktober Nederweert

In hondenland worden vaak heel tegenstrijdige adviezen gegeven; de een zegt: ‘Pak ‘m harder aan, jij moet de baas zijn!’, een ander zegt juist dat je dat vooral niet moet doen. Je moet juist verkeerd gedrag negeren en alleen goed gedrag belonen. Klik en koekje. Een softe aanpak versus een harde. Zelfs binnen het gezin kan dit leiden tot discussies. Wie heeft er nu gelijk? En hoe kan het dat de adviezen en visies zo ver uit elkaar liggen? En, wat heeft de hond nodig?

Hanneke legt in begrijpelijke taal uit waar deze inzichten vandaan komen, zoals het idee van packleader moeten zijn, of het werken met de clicker, en helpt u bewust keuzes maken door goed inzicht te verschaffen in emoties, gedrag en behoeftes van honden. Zij geeft adviezen die u direct kan toepassen op uw hond. En wat heeft uw hond dan nodig: een (roedel)leider, maatje of mamma? Is de ene gedachte beter dan de ander …? U krijgt veel antwoorden op deze vragen én praktische tips.

Alles volgens de nieuwste, wetenschappelijke inzichten.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor wie: voor álle (bijna) hondeneigenaren, ervaren of onervaren, en andere geinteresseerden

Wanneer: 24 januari, om 19.30 uur. Beekbergen.

Wanneer: 23 maart Heerhugowaard (NH) KCWF

Wanneer: 12 oktober Nederweert School4Dogs

 

Is ie vals? Een andere kijk op angst en agressie

19 maart Beekbergen, 13 april België, 22 mei Raalte,

6 juli Warmenhuizen, 29 september Aalsmeer 

Van vals tot dominante en angstagressie tot, tegenwoordig vaak gehoord: reactief. Labels die we door de jaren heen op honden plakten. Was ie vals, dan was restte hem een enkeltje dierenarts. Was ie dominant, dan pakte je hem niet hard genoeg aan. Reactief, een term die nu hot is, klinkt al een stuk minder heftig. Het zegt alleen niets over de motivaties en emoties erachter van de betreffende hond.

Geen hond is gelijk, de ene hond die flipt als hij een hond ziet, heeft daar misschien wel een heel andere reden voor dan de ander die in onze ogen hetzelfde gedrag vertoont … Het wordt voor de hond, en daarmee ook voor ons, pas écht helpend als we hem begrijpen. Begrijpen waarom hij doet zoals hij doet. Welke emoties een rol spelen en welke behoefte erachter schuil gaat. Wist je dat agressie niet alleen uit angst maar ook voort kan komen uit liefde? Of uit frustratie en irritatie? Achter beide schuilt een heel andere behoefte, en beide vragen een andere begeleiding. 

We hebben altijd geleerd te denken in straffen en belonen – bekrachtigen van gewenst gedrag of corrigeren van ongewenst gedrag. Hoewel we dat laatste vaak liever niet meer doen, kán het zijn dat bekrachtigen ook niet tegemoet komt aan de behoefte van de hond … En dat je door bijvoorbeeld voer of een zachte stem te gebruiken écht het verkeerde gedrag niet versterkt. Het valt of staat namelijk met de emotie en de behoefte van de hond op dat moment. 

Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.
Voor wie: voor hondeneigenaren, oppassers en andere geinteresseerden

Wanneer: 19 maart in Beekbergen om 19.30 uur
Waar: De Hoge Weye te Beekbergen
Kosten: € 25,- pp inclusief goodiebag van Via Natura. Tweede persoon uit hetzelfde huishouden betaalt € 20,-
Aanmelden kan via mail: hanneke.hondenmanieren@gmail.com of 0655716084 Vermeld uw naam, e-mailadres en telefoonnummer en met hoeveel personen u komt. Betaling geschied vooraf via bankovermaking.

Wanneer: 13 april in Arendonk, België, om 13:30u – 16:00u

Wanneer: 22 mei in Raalte, hondenschool Raalte, om 19.00 uur

Wanneer: 6 juli in Warmenhuizen, (NH) HAC de Wenge, om 13.30 uur

Meer info via https://hacdewenge.nl/workshops/  opgeven via mail: hacdewenge@gmail.com

Wanneer: 29 september in Aalsmeer, DogTalk 

Overige lezingen: 

Op 26 mei ‘Reactiviteit bij de IJslandse hond’

Georganiseerd door de Vereniging IJslandse Hond in Nederland, op 26 mei in Rotterdam. Meer info en inschrijven: https://verenigingijslandsehond.nl/?p=5267

Op 7 sept. Pups, testen en begeleiding voor fokkers

voor de Chebo Eru-Canis vereniging. lezing voor fokkers, mbt pups begeleiden en testen, te Dalfsen.

Op 4 oktober ‘Omdenken: van training naar emotieregulatie’, KC Apeldoorn, 

(CKI Punten aangevraagd.)

 

Zo ben ik nu eenmaal!

Een andere kijk op het ras en karakter van de hond

Meer info volgt …

 

 

Wilt u ook een lezing organiseren over een van bovenstaande onderwerpen?

Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Reacties zijn gesloten.